Over Caritatea

Over Caritatea

Hulp voor mensen met een beperking in Roemenië.

Geschiedenis en doel

Roemenië is van 1945 tot 1989 communistisch geweest. In die samenleving werd het bestaan van mensen met een beperking door de overheid ontkend en werden deze mensen binnen gehouden. Ze waren geen onderdeel van de samenleving.

Vlak na de revolutie is Caritatea in Roemenië opgericht. Caritatea is begonnen met de distributie van hulpgoederen uit het westen. De armoede was namelijk groot en er was veel gebrek, aan kleding en aan gezond voedsel. Stap voor stap is Caritatea zich steeds meer gaan richten op de hulp aan mensen met een beperking. Intussen doen ze ook nog steeds algemene hulpprojecten, zoals het uitdelen van voedsel en kleding in dorpen met veel armoede.

Activiteiten

wheel chair

Hulpmiddelen

We bieden praktische hulpmaterialen voor mensen met een beperking in de vorm van rolstoelen, bedden, krukken, liften, en andere hulpmiddelen. We vinden dat deze middelen voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Daarom verstrekken we deze middelen kosteloos. Een vrijwillige bijdrage is natuurlijk welkom, maar we hebben hiervoor ook donaties van derden nodig.

 

social activity

Sociaal activiteiten

De eenzaamheid onder mensen met een beperking is groot. Daarom organiseert Caritatea een wekelijkse club om samen te komen. En eenmaal per jaar organiseren ze kampen voor mensen met beperking en hun families. Dat is voor hen enorm belangrijk voor hen. Gelukkig hebben we hiervoor de nodige vrijwilligers en natuurlijk weer de donateurs.

speaking up for disabled

Trainingen

Roemenië loopt nog ver achter op het Westen wat betreft de omgang met en positie van mensen met een beperking. We helpen lokale overheden en kerken daarom met voorlichting en trainingen om samen de voorzieningen te verbeteren en goede  zorg te kunnen verlenen.

Organisatie

Het bestuur van Caritatea bestaat uit een internationaal team (op afstand):

Board Caritatea

De dagelijkse activiteiten worden geleid door het operationele team van betaalde krachten:

Operations team

Meer over de Roemeense activiteiten kun je (in het Engels) vinden op de website.   Lees meer >>

Stichting Caritatea Nederland

In 1996 hebben we de Nederlandse stichting Caritatea gestart. Hiermee ondersteunen we het werk in Roemenië, met name door fondswerving en bij bepaalde acties, zoals de kerstdozen actie en kampen vanuit Nederland.

Ons beleid is erop gericht om onze eigen kosten laag te houden, zodat vrijwel alle giften (>99%) doelmatig kunnen worden ingezet in Roemenië.

Vanuit Roemenie werken we samen met diverse organisaties in Roemenië en daarbuiten, waaronder:  (Partners overnemen vanaf https://caritatea.com/en/partners/)

In Nederland werken we samen met stichting Hands of Mercy.

Giften

De vaste kosten van Cartitatea worden grotendeels gedekt met huurinkomsten van het gebouw. De hulpverlening wordt gefinancierd door giften.

Zowel de Nederlandse als de Roemeense organisatie staan geregistreerd als ANBI bij de belastingdienst. Daardoor zijn giften aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.